písková filtrace bazénu
filtre à sable piscine Waterair
písková filtrace bazénu
filtre à sable piscine Waterair

Zandfiltratie voor zwembad

De zwembadfilter is een must. Het verwijdert onzuiverheden uit het water en laat u genieten van helder water in uw zwembad. Als u een zandfilter kiest, is deze inbegrepen in de prijs van uw Waterair Essential-uitrustingslijn.

De zandfiltratie Waterair Performance

Het filtratiesysteem van een zwembad is essentieel omdat het alleen al zorgt voor 80% van de behandeling van het water in uw zwembad. Maar de werking van een zandfilter is energie-intensief. Naar schatting werkt een filtersysteem gemiddeld 2.200 uur per jaar, exclusief actieve overwintering. Om het elektriciteitsverbruik van filtratiesystemen te verminderen, heeft Zwembaden Waterair onderzoek gedaan en oplossingen ontwikkeld die minder energie verbruiken, zoals de uitrustingslijnen Waterair Performance en Top. In 2021 kreeg het bedrijf voor zijn nul-impact zwembad ook het label “Solar Impulse Efficient Solution”.

Maak van uw zandfiltersysteem een energiezuinig systeem door de Eco-R plug-in toe te voegen. Met dit variatiesysteem voor de pompsnelheid kunt u het ideale filtratievermogen voor uw zwembad instellen.

Dankzij deze oplossing, die tot 5 keer minder energie verbruikt dan een traditioneel filtratiesysteem, kunt u aanzienlijke energiebesparingen realiseren. Dit betekent dat u uw systeem in minder dan 5 jaar kunt terugverdienen. Een oplossing die uw koopkracht en het milieu ten goede komt. Verbonden met onze easy·care mobiele app , bedient u alles vanaf uw smartphone.

 

Hoe werkt een zwembadzandfilter?

Zandfiltersystemen worden, precies zoals patroonfilters, eenvoudig geïnstalleerd in een technische ruimte bij het zwembad of in de kelder van uw huis.

De fasen van waterfiltratie

De zandfilter heeft de vorm van een met zand gevulde tank. Om gefilterd te worden, doorloopt het vijverwater verschillende stadia:

  • Het zwembadwater wordt via de skimmers door een pomp uit het zwembad gezogen;
  • Dit met onzuiverheden beladen water gaat vervolgens door een filter van een mengsel van zand en grind, dat ervoor zorgt dat de onzuiverheden worden tegengehouden;
  • Het gefilterde water wordt vervolgens via de sproeiers teruggevoerd naar het zwembad.

De fijnheid van de filtratie

Het zandfiltersysteem maakt een filterfijnheid van 30 tot 40 micron mogelijk. Dit is iets grover dan een patroonfiltersysteem, dat een filterfijnheid van ongeveer 20 tot 25 micron bereikt. Maar het zandfiltersysteem blijft een van de meest gebruikte filtratieoplossingen vanwege het gebruiksgemak en de efficiëntie.

 

Hoe reinigt u de zandfilter van uw zwembad?

Ook de zandfilter, die verantwoordelijk is voor het behoud van de kwaliteit van het water in uw zwembad, moet aandacht krijgen en regelmatig worden onderhouden.

Regelmatig terugspoelen

De zandfilter in uw zwembad wordt steeds vuiler door het uitfilteren van onzuiverheden. Hierdoor kan het water moeilijker door uw filtersysteem circuleren en neemt de druk toe. Er is dan een terugspoeling nodig.

Uw zandfilter heeft deze functie. Dit spoelt het filterzand in het filtersysteem van uw zwembad. Om deze terugspoeling uit te voeren:

  • schakel de filterpomp uit;
  • zet de 6-wegklep in de terugspoelstand;
  • start uw filterpomp opnieuw en laat de terugspoeling plaatsvinden (de operatie duurt minder dan 5 minuten, maar kan variëren afhankelijk van de toestand van het water);
  • schakel de pomp uit en zet de klep in de stand “spoelen” (duur: ongeveer 30 seconden);
  • herstart uw filterpomp voor ongeveer 1 minuut;
  • stop uw pomp opnieuw, draai de 6-wegklep terug naar de stand “filtratie” en start uw pomp opnieuw.

Deze terugspoeling moet ten minste eenmaal per maand plaatsvinden. Deze stap vergt een hoger waterverbruik dan het patroonfiltersysteem. Bovendien moet dit bij voorkeur gebeuren wanneer het waterniveau in het zwembad relatief hoog is.

Veranderen van het zand

Ondanks regelmatig terugspoelen wordt de zandfilter van een zwembad altijd vuil. Dus, na enkele jaren is het noodzakelijk het filterzand te vervangen. Afhankelijk van de blootstelling van uw zwembad aan vuil (insecten, dode bladeren, enz.) kan het zand om de 2, 3, 5 of 7 jaar worden vervangen.

 

Zand- of patroonfilter: welk filtratiesysteem kiezen?

Om u te helpen het filtratiesysteem voor uw zwembad te kiezen, volgt hier een vergelijkingstabel tussen de zandfilter en de patroonfilter:

Zandfilter Patroonfilter
Fijnheid van de filtratie 40 tot 50 micron 20 tot 25 micron
Gebruik van chemicaliën Minder fijne filtratie vereist meer chemie om het water in balans te brengen. De fijnheid van de filtratie zorgt voor een vermindering van chemicaliën
Waterverbruik Belangrijk omdat bij elke terugspoeling waterverlies te verwachten is. Laag, aangezien tijdens het onderhoud zeer weinig water wordt geloosd
Onderhoud Regelmatig terugspoelen, afvalverwerking, risico van algengroei in het zandfilter Regelmatig onderhoud door het filter te openen, het patroon te verwijderen en met water te spoelen
Verbruiksgoederen Vervanging van zand gemiddeld om de 2 tot 5 jaar Vervanging van patronen om de 3 tot 5 jaar

Heeft u een project voor het bouwen van een zwembad?
Laat een inplantingsstudie uitvoeren om de haalbaarheid ervan te achterhalen en vraag een offerte aan.

Vraag uw gratis catalogus aan

Hoe wilt u uw catalogus ontvangen? *
Ik geef Waterair toestemming om me prijzen, de digitale catalogus en speciale aanbiedingen te sturen :
Offres commerciales e-mail
Offres commerciales sms
Parrainage
De velden met een * zijn verplicht
Uw gegevens worden door de Waterair Groep verzameld in het kader van uw verzoek. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid beschikbaar onderaan onze website