Filtration-piscine

Wat is filtratie? Het doel van zwembadfiltratie is het zuiveren van water, dat zwevende deeltjes bevat, door het door een poreus materiaal te voeren. Het voorkomt ook de groei van algen. Het is een gesloten circuit met een pomp en een aantal filtratieapparaten (zie hieronder).

Als we ons zouden laten inspireren door het menselijk lichaam, dan zou de pomp en filtratie voor het zwembad zijn wat het hart en het cardiovasculaire systeem voor de mens zijn… Met andere woorden, ze zijn essentieel voor de goede werking van uw zwembad.

Filtratieschema van een zwembad:

Houd er rekening mee dat 80% van het wateronderhoud wordt uitgevoerd door filtratie (fysieke behandeling) en 20% door onderhoudsproducten (mechanische of chemische behandeling). De keuze van de filtratie is een belangrijk element van uw zwembad dat het gemak en het onderhoudsbudget bepaalt. Zwembaden Waterair heeft bijzonder economische en hoogwaardige oplossingen ontwikkeld.

 

Soorten zwembadfiltratie

Welke filter kies ik? Van het belangrijkste onderdeel van het filtratiesysteem zijn er verschillende types op de markt. Wat is het beste filtratiesysteem voor een zwembad? In werkelijkheid heeft elke filter voor- en nadelen. Vooral zand- en cartridgefiltratie genieten de voorkeur bij eigenaars van zwembaden. De selectiecriteria kunnen gebaseerd zijn op filtratiefijnheid, onderhoudstijd of waterverbruik.

Hieronder vindt u de belangrijkste informatie over elk type filter:

Zandfiltratie

Gewaardeerd om zijn grote reinigingsgemak (terugspoelen) en zijn goede filtratiefijnheid (ongeveer 50 micron). Aan de andere kant bestaat dit systeem uit een afvoer naar het riool, wat de installatie complexer maakt. Bij het terugspoelen wordt veel water gebruikt.

Cartridgefiltratie (polyester)

Dit systeem wordt gekozen vanwege de kwaliteit van de filtratie (ongeveer 20 micron) en het verminderde waterverbruik. De reiniging gebeurt door de cartridge met een waterstraal af te spoelen (echter, meer tijdrovend dan de zandfilter). De installatie is eenvoudig, er is geen verbinding nodig.

Filterzakfiltratie

Wegwerp- of wasbaar, waarvan de prestaties vergelijkbaar zijn met die van de patroonfilter. Er is echter meer onderhoud nodig.

 

Diatomeeënaarde-filtratie

Ook al is de filtratiefijnheid uitstekend, dit systeem wordt zelden gebruikt voor familiebaden omdat het duurder en technisch complexer is.

 

Glasfiltratie

Zeer modieus en zeer dicht bij de zandfiltratie wat betreft de fijnheid en het onderhoud, maar dit systeem is duurder dan de zandfilter.

 

De filtratiesystemen van Zwembaden Waterair

De keuze van het filtratiesysteem hangt af van de locatie van het zwembad: zijn er planten in de buurt? is er wind? Maar het hangt ook af van het gebruik van het zwembad: maakt het deel uit van een hoofdverblijfplaats of tweede verblijf? Het is op het moment van de implementatiestudie dat u en uw adviseur bepalen wat het beste systeem is voor u. Het assortiment van Waterair is erg uitgebreid.

 

De traditionele systemen  

  • Waterair cartridgefiltratie: kristalhelder water dankzij de zeer hoge filterfijnheid (20 micron). De cartridge is zeer groot van formaat om de onderhoudsfrequentie te verlagen. Laag waterverbruik: de cartridge wordt gereinigd met een waterstraal. Zuinig, de levensduur van een cartridge is 5 tot 7 jaar. Gemakkelijk te installeren: geen noodzaak om aan te sluiten op het rioolsysteem;
  • Zandfiltratie: fijne filtratie (50 micron), eenvoudig onderhoud (terugspoelen).

Geïntegreerde zwembadfiltratie foto

Fillwat Compact System®, filtratiesysteem voor zwembaden van minder dan 46 m3. 30% elektriciteitsbesparing ten opzichte van een traditioneel systeem en een groot onderhoudsgemak. Mogelijkheid om 2 soorten filters te gebruiken: cartridges of wegwerpzakken.

Zwembadfiltratie met laag verbruik

De technische kamers zijn “alles-in-één” voorgemonteerd op basis van cartridgefiltratie.

Locaroc 2-filtratie: een volledig voorgemonteerde zwembadfiltratiegroep met een rotsgeïnspireerd ontwerp dat perfect in uw tuin zal passen. Deze kamer is uitbreidbaar (mogelijkheid tot het toevoegen van een elektrolyser). Snelle en eenvoudige installatie.

  • Locatec Classic®: hoogwaardige multifunctionele zwembadfiltratiegroep, inclusief douchebak. Hoge weerstand (polyester);
  • Locatec Premium®: ook multifunctioneel. Voorzien van een rooster in een composiet van hout en polyester.

 

Wat zijn de selectiecriteria voor een filtratiesysteem?

  • het filtratiedebiet: te bepalen volgens het volume van uw zwembad. Filtratiedebiet = volume water in het bad (m3) / 4 (uren);
  • het type filter: moet worden aangepast aan het vermogen van de pomp;
  • het stroomverbruik: voorkeur voor zuinige pompen.

 

Wat zijn de onderdelen van het filtratiesysteem?

Het filtratiesysteem bestaat uit verschillende elementen, die elk een cruciale rol spelen:

 

Pomp en elektriciteitskast

  • De pomp: zorgt voor de circulatie van het water dat moet worden gerecycleerd voor zuivering. Het bestaat uit 3 elementen: een voorfilter om grove onzuiverheden vast te houden, een “lichaam” bestaande uit een turbine die het water laat circuleren en een motor (eenfasig of driefasig);
  • De elektriciteitskast: maakt het mogelijk om de pomp aan te sluiten op het elektrische systeem van het huis. Ze bevat veiligheidselementen (differentieelschakelaar) en de klok waarmee u de filtratietijd kunt programmeren;
  • Programmeerbare filterklok: om het filtersysteem automatisch in te schakelen. De filtratietijd is evenredig met de watertemperatuur.

 

De filters

Worden gebruikt om onzuiverheden (mineraal en organisch) te scheiden van het water dat ze bevat. Ze verwijderen de troebelheid van het water, maken het helder en verbeteren de kwaliteit ervan.

 

 Het hydraulische systeem

  • de skimmer: is een oppervlakkafschuimer. Het maakt het mogelijk om bladeren, insecten en drijvend afval van het wateroppervlak te zuigen. Het bestaat uit een zuigkegel en een variabele opening;
  • het leidingwerk: zorgt voor aansluitingen van de technische ruimte naar het zwembad, moet bestand zijn tegen hoge druk;
  • de afvoerpijp: is een af te dichten onderdeel dat het mogelijk maakt om het water met een bepaalde druk in het zwembad te spuiten, het debiet te sturen en de best mogelijke hydrauliek te vinden (watercirculatie). Het zorgt voor de terugkeer van gefilterd water naar uw zwembad.

 

Wat is het doel van een zwembadpomp en hoe kiest u deze op de juiste manier? 

Een pomp wordt gebruikt om water aan te zuigen uit het zwembad door de skimmer en het naar het filter te sturen voordat het via de afvoerpijpen (eenmaal gerecycled) naar het zwembad wordt teruggevoerd. Zonder kan uw water niet schoon zijn.

De grootte van de pomp is afhankelijk van de grootte van het zwembad, de lengte, het leidingwerk en het aantal bochten (elke bocht produceert een drukval). Er zijn verschillende soorten pompen. Op het gebied van energiebesparing is er een trend naar kleinere pompen die langer meegaan. Voordelen: minder water- en elektriciteitsverbruik en een schoner zwembad.

De keuze van het filtratiesysteem voor uw zwembad moet weloverwogen worden, want het bepaalt de kwaliteit van het water, de tijd die u besteedt aan het onderhoud van uw zwembad en het onderhoudsbudget. Er bestaan verschillende oplossingen om het onderhoud van het zwembad te vergemakkelijken, het is aan u om de oplossing te kiezen die het beste bij u past.

 

Spring mee in het zwembad

Hoe wilt u uw catalogus ontvangen?
Ik geef Waterair toestemming om me prijzen, de digitale catalogus en speciale aanbiedingen te sturen :
Offres commerciales e-mail
Offres commerciales sms
Parrainage
De velden met een * zijn verplicht
Uw gegevens worden door de Waterair Groep verzameld in het kader van uw verzoek. Voor meer informatie, zie ons privacybeleid beschikbaar onderaan onze website